DGX-2 at IT4IInovations

NVIDIA DGX-2 na IT4Innovations

V pondělí 4. března jsme uvedli do provozu první AI superpočítač NVIDIA DGX-2 ve střední a východní Evropě. Systém si pořídilo národní superpočítačové centrum IT4Innovations pro řešení nejnáročnějších úloh umělé inteligence, při kterých dosahuje špičkového výkonu 2 PetaFLOPs. Slavnostního spuštění se zúčastnili hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, primátor města Ostravy Tomáš Macura a rektor VŠB – Technické univerzity v Ostravě Václav Snášel.


Národní superpočítačové centrum zaintegruje systém NVIDIA DGX-2 do své infrastruktury, kterou dává k dispozici široké základně uživatelů z akademických, výzkumných i komerčních institucí z České republiky i zahraničí. „Naším hlavním posláním je umožnit českým vědcům přístup ke špičkovým technologiím. Tento nový systém jim umožní udržet krok se světem v oblasti umělé inteligence, kterou spolu s digitalizací považujeme za klíčovou pro rozvoj společnosti. Proto jsme se rozhodli pořídit toto unikátní zařízení,“ uvádí Vít Vondrák, ředitel IT4Innovations.

„NVIDIA DGX-2 je světově nejvýkonnější počítač pro výpočty umělé inteligence a IT4Innovations je vůbec první institucí ve východní Evropě, kde jsme tento systém instalovali,“ řekl Serge Palaric, viceprezident ze společnosti NVIDIA.

DGX-2 at IT4IInovations

M Computers tým s NVIDIA DGX-2

NVIDIA DGX-2

NVIDIA DGX-2 je osazena šestnácti nejvýkonnějšími akcelerátory pro datová centra NVIDIA V100 Tensor Core GPU. Tyto akcelerátory jsou navzájem propojeny pomocí revolučních přepínačů NVSwitch o celkové propustnosti 2,4 TB/s. Celková HBM2 paměť činí 512 GB. NVIDIA DGX-2 dále nabízí 30 TB interní kapacity na rychlých NVMe SSD. Připojení do okolní infrastruktury zajišťuje osm 100 Gb/s Infiniband/Ethernet adaptérů.

Jedna NVIDIA DGX-2 dokáže svým výkonem nahradit pro trénování hlubokých neuronových sítí (ResNet-50) tři sta dual-socket serverů s Intel Xeon Gold procesory. NVIDIA DGX-2 je dodávaná s již připraveným a vyladěným softwarovým prostředním pro provoz nejpoužívanějších frameworků pro strojové i hluboké učení s maximálním výkonem. NVIDIA-DGX2 může být také použita pro tradiční vysoko výkonnostní výpočty (High Performance Computing, HPC), kde dosahuje teoretického výpočetního výkonu 130 TFLOPS.

Instalace

Vlastní instalace probíhala hladce. NVIDIA DGX-2 váží 180 kg a k její instalaci do racku bylo nutné použít serverový výtah. Po několika hodinách aktualizací všech komponent systému a provedení zátěžových testů mohli v Ostravě začít spouštět výpočty. DXG-2 je totiž dodávána s předinstalovaným Docker prostředím a z NVIDIA GPU Cloudu je možné jednoduše stáhnout nejpoužívanější AI frameworky a HPC aplikace vyladěné pro tento systém.

Více informací o NVIDIA DGX systémech je k dispozici na adrese https://mcomputers.cz/nvidia-dgx-systemy/.

Fotogalerie

Rozhovor s ředitelem superpočítačového centra Vítem Vondrákem k nově instalovanému superpočítači NVIDIA DGX-2 v České televizi:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096902795-studio-6/219411010110307-studio-6-ii/video/679968

DGX-2 v ČT