Z cesty kolem světa do světa AI

Rozhovor s naší kolegyní vyšel v tištěném Reseller Magazine i v on-line verzi na RMOL:

https://www.rmol.cz/novinky/kamila-jerabkova-m-computers-z-cesty-kolem-sveta-do-sveta-ai

Kamila Jeřábková (M Computers): Z cesty kolem světa do světa AI

21. 11. 2019. (redaktor: Michala Benešovská, zdroj: DCD Publishing)
Pokud se pohybujete v českém IT rybníčku, je vám jméno Kamila Jeřábková jistě povědomé. Aby ne, oboru je věrná už roky, zkušenosti sbírala u výrobce, v distribuci, vydala se na cesty a následně se vrátila k IT. Přečtěte si, co všechno Kamila zkusila a zažila, ale i to, proč se rozhodla pro M Computers a co zde má jako produktová manažerka na starost.


Můžete se na úvod představit a přiblížit, proč jste se rozhodla zakotvit právě v M Computers?

V IT pracuji více než 15 let. Tomuto oboru jsem věrná již od brigád při studiu, přes svůj první pracovní úvazek v IBM a následnou práci v distribuci. Tedy až na roční pauzu, kterou jsem si udělala minulý rok, a zároveň si tím splnila svůj životní sen. Chtěla jsem zjistit, jestli je Země opravdu kulatá, a tak jsem se vydala na cestu kolem světa.

Kamila Jeřábková

A je tedy opravdu kulatá? Které země jste navštívila?

Odletěla jsem směrem na západ a po roce přiletěla z východu, takže mohu potvrdit, že opravdu kulatá je. Přes Mexiko a Kalifornii jsem se dostala na Havaj, která mě nadchla svou přírodou i pohodovým „aloha“ stylem života. No a odtud už to bylo jen pár hodin letu do Japonska. Tam má člověk pocit, že žije v budoucnosti, žasne nad hotely bez lidské obsluhy, superrychlými šinkanzeny nebo vyhřívanými záchodovými prkénky. O to drsnější byl následný přelet do divoké džungle na Sumatře, kde jsem si při dvoudenním treku za orangutany sáhla na dno. Dalších několik zemí jihovýchodní Asie jsem projela na motorce, což byla také poměrně velká výzva. A to nemluvím jen o hektické asijské dopravě, zkuste ujet 3 000 kilometrů na motorce, na které jste nikdy předtím neseděli. Cestu jsem zakončila surfováním na Srí Lance a krátkým roadtripem po Jordánsku.

Co vás po této pauze vedlo k tomu se znovu do IT vrátit?

Technologie jsou mojí životní vášní a M Computers je firma, se kterou jsem léta spolupracovala. Věděla jsem, že je tam zkušený tým lidí, a hlavně pohodový kolektiv, což je pro mě velice důležité. Líbí se mi na nich i vizionářský přístup k novým technologiím. Jedním z příkladů je partnerství se společností Nvidia, kterou mám nyní primárně na starosti.

V čem je tedy podle vás spolupráce s Nvidií přínosná?

V současné době vidíme trend posunu výpočetního výkonu z procesorů (CPU) na grafické akcelerátory (GPU). A pokud se bavíme o grafických kartách, tam několik dekád dominuje právě Nvidia. Týká se to všech aplikací, kde je potřeba dosáhnout co nejvyššího výkonu – modelování a simulace, vědecko-technických výpočtů, práce s velkými daty nebo v poslední době strojového učení na neuronových sítích a systémů umělé inteligence obecně.

Kamila Jeřábková

Můžete říct, co všechno s Nvidií děláte a jak vaše partnerství funguje?

Jsme pyšní na to, že jsme jediným autorizovaným partnerem pro prodej Nvidia deep learning systémů a karet pro akcelerované výpočty ve střední a východní Evropě. Nedávno jsme dokonce získali nejvyšší stupeň partnerství Elite. To nám umožňuje dodávat kompletní portfolio systémů pro umělou inteligenci včetně superpočítačů Nvidia DGX a grafických akcelerátorů Tesla. Při prodeji těchto řešení spolupracujeme i s českými partnery, jak klasickými infrastrukturními, tak i se startupovými společnostmi kolem umělé inteligence nebo s velkými systémovými integrátory, kterým poskytujeme dodávky AI infrastruktury na míru.

Kdo jsou vaši zákazníci? Můžete uvést nějaké zajímavé reference a projekty, na kterých jste se podíleli?

Naším zákazníkem může být prakticky kdokoliv, kdo využívá výkonné výpočetní systémy. Hlavní oblasti, kde tyto systémy nacházejí uplatnění, jsou nejen často skloňovaná smart cities a samořiditelná auta, ale například i obrazová analýza ve zdravotnictví či průmyslová robotika, univerzity, věda a výzkum, veřejná správa nebo finanční sektor. Mezi naše nejvýznamnější projekty letošního roku patří dodávka superpočítače Nvidia DGX-2 pro Národní superpočítačové centrum IT4Innovations či dodávka výpočetního clusteru pro Výzkumné centrum informatiky na FEL ČVUT. Koho by zajímaly detailnější informace a specifikace k těmto i dalším dodávkám, může je nalézt na našem webu www.mcomputers.cz. No a zároveň si u toho může rovnou prohlédnout naše nové stránky věnované Nvidii.

Máte také nějaké zajímavé akce nebo programy, které byste rádi zmínili?

Společně s Nvidií nabízíme zvýhodněné programy pro vědecká pracoviště, univerzity a startupy. Aktuálně mohou využít 30% slevy na DGX systémy nebo speciální bonusy na nákupy jednotlivých grafických karet. Zároveň umožňujeme testování své DGX Station nebo jednotlivých Tesla akcelerátorů, čímž může zákazník získat výkonové porovnání se svou stávající infrastrukturou nebo si může hardware jednoduše vyzkoušet před tím, než do něj zainvestuje.

Podílíte se také na nějakých vzdělávacích aktivitách, účastníte se seminářů, přednášíte?

Nedávno jsme prezentovali řešení ONTAP AI na akci distributora Alef Nula, kterou pro své partnery pořádal. ONTAP AI je poměrně zajímavý produkt, zjednodušeně řečeno představuje referenční architekturu systému umělé inteligence na produktech Nvidia, NetApp a Cisco. Aktuálně také připravujeme školení na systémy Nvidia, které se bude konat 27. listopadu na půdě ČVUT v Praze. Koho by tato problematika zajímala, je srdečně zván, více detailů ohledně akce může opět najít na našich webových stránkách.

Kamila Jeřábková

Co nějaké výhledy a plány do budoucna?

Příští rok by měla Nvidia oznámit nástupce své vlajkové lodi a nejrychlejšího grafického akcelerátoru současnosti Tesly V100. Očekává se, že umožní řešit složitější algoritmy pro vědecko-technické aplikace a úlohy umělé inteligence. Vzhledem ke svému Nvidia Elite partnerství se snažíme být v těchto oblastech aktivní, proto bychom měli mít nový akcelerátor k dispozici také na testování a budeme jej nabízet svým partnerům i zákazníkům. Co se týče serverových procesorů, tam vypadají velmi zajímavě nové čipy AMD EPYC druhé generace, a jsem zvědavá, jak na to odpoví Intel. A pokud myslíte mé plány na cestování, s většími projekty si prozatím dávám pauzu, i když do budoucna by mě lákala Afrika nebo Jižní Amerika, tak uvidíme, kam se nakonec vydám.