IT4Innovations

Experimentální HPC a AI systémy na IT4Innovations

10.11.2022

IT4Innovations provozuje vedle svých velkých superpočítačů (seznam) také menší komplementární systémy. Tyto systémy představují nastupující, netradiční nebo úzce specializované hardwarové architektury, které se v běžných superpočítačových datových centrech nevyskytují. V posledních říjnových dnech byl uvedeny do provozu Komplementární systémy I.

V komplementárních systémech jsou nasazené i nové programové modely, knihovny a nástroje pro vývoj aplikací, které dokáží z hardwaru získat maximální výkon. Komplementární systémy tak poskytnou vědeckým týmům možnost vyzkoušet a porovnat experimentální architektury s tradičními (x86 + Nvidia GP GPU) a příležitost optimalizovat a urychlit výpočty v nových oblastech výzkumu. Projekt Komplementrátní systémy I., který byl v říjnu uvedený do provozu, se skládá z několika částí. Jsou postaveny na serverech společnosti Hewlett Packard Enterprise a dodala a implementovala je brněnská společnost M Computers.

Compute partition 1 – Arm A64FX procesory

Výpočetní uzly první části Komplementárních systémů I. jsou postaveny na Arm A64FX procesorech s integrovanou rychlou HBM2 pamětí. Jedná se v podstatě o fragment v posledních letech nejvýkonnějšího superpočítače na světě Fukagu v japonském RIKEN Center of Computational Science (aktuálně je tento superpočítač druhý nejvýkonnější). Konfigurace se skládá z osmi výpočetních uzlů systému HPE Apollo 80, které jsou navzájem propojené 100Gb/s Infiniband sítí. Konfigurace výpočetního uzlu:

  • 1× Arm A64FX, 48 jader, 2 GHz, 32GB HBM2 paměti
  • 400 GB SSD
  • HDR Infiniband 100 Gb/s
IT4I ochranna zona-CZ
HPE Apollo 80
HPE Apollo 80
HPE Apollo 80
HPE Apollo 80