Na návštěvě Lenovo továrny v Sárváru

Díky naší úzké spolupráci s Lenovem jsme dostali pozvánku na prohlídku Lenovo továrny v maďarském Sárváru. Na konci dubna se tedy vypravili naši technici podívat, jak a kde se počítače Lenovo přesně vyrábí.


Výrobu počítačů a serverů svěřilo Lenovo v Evropě do rukou společnosti FLEX, které patří i továrna v maďarském městě Sárvár. Společnost FLEX se specializuje na výrobu různých komponent i hotových výrobků pro celou řadu významných světových společností. Zajímavostí je, že v Sárváru mimo počítačů vyrábí například také kávovary Nespresso. Díky precizně zvládnutým výrobním procesům, mobilitě pracovní síly a propracované logistice může společnost FLEX nabídnout Lenovu vysoce efektivní a flexibilní výrobní kapacity a Lenovo zákazíci tak obdržet objednané servery ve velmi krátké době.

Lenovo-tovarna-MadarskoSpolečnost FLEX je strategickým partnerem společnosti Lenovo již šest let. Podílí se na výrobě celé řady produktů, jako jsou stolní počítače, smartphony, servery řady ThinkServer či na servisu tabletů. V továrně v maďarském městě Sárvár už společnost Flex vyrobila pro Lenovo přes pět milionů počítačů, které dodala zákazníkům v regionu EMEA. Firma se specialzuje se na malé výrobní série. Ty mají průměrně cca 4ks na specifickou objednávku, což znamená značné požadavky na flexibilitu výrobního procesu. Z tohoto důvodu je převážná část výrobních operací prováděna ručně. Automatizace se využívá pouze u některých specifických činností, např. lepení nálepek, kde pomáhá robot vyvinutý přímo na půdě společnosti FLEX.

Lenovo klade při výrobě velký důraz na kvalitu, čemuž odpovídá i několikanásobná a vícestupňová kontrola během celého výrobního procesu. Na závěr prochází hotové stroje testováním dle firemních standardů. Případné nedostatky jsou ihned odstraněny a zákazníkovi je tak doručen produkt plně splňující náročná kvalitativní kritéria.

Až s kolegou příště rozbalíme server či počítač „made in hungary“ určitě si vzpomeneme na maďarskou pohostinnost, která nás provázela celým pobytem“ hodnotí návštěvu továrny Peter Dubnický.

FLEX pro Lenovo zabezpečuje také logistiku hotových výrobků pomocí vlastních přepravních a skladovacích kapacit ve svých pobočkách ve většině evropských států. Stal se tak pro Lenovo klíčovým partnerem nabízejícím více nez běžnou obchodní spolupráci. Obě společnosti mají smělé plány do budoucna a tak jim popřejme hodně úspechů při další spolupráci.