Nový přístup k testování automobilů budoucnosti díky Lenovo ThinkStation PX

6.3.2024

Vysoké učení technické v Brně (VUT) posílilo své výzkumné a vzdělávací kapacity díky novému technologickému vybavení, zaměřenému především na automobilový průmysl. Klíčovým přínosem je pracovní stanice Lenovo ThinkStation PX, která podporuje testování vozidel budoucnosti a vývoj pokročilých asistentů řidiče (ADAS) a autonomního řízení (AV). Kromě toho bylo dodáno celkem 26 vysoce výkonných notebooků Lenovo ThinkPad P16 Gen 2 a Lenovo ThinkPad P16s Gen 2 pro nově vznikající magisterský studijní program Pokročilé automobilové inženýrství. Jsme rádi, že toto vybavení dodala právě naše firma a pokračujeme tak v úspěšné spolupráci s VUT ve snaze podporovat pokrok a inovace ve vzdělávání a výzkumu.

Dodané vybavení

Pro potřeby Vysokého učení technického v Brně (VUT) byla v rámci výběrového řízení zajištěna pracovní stanice Lenovo ThinkStation PX, speciálně vybavená pro aplikace umělé inteligence a real-time zpracování dat z kamer a lidarů. Kromě toho byly dodány také vysoce výkonné mobilní pracovní stanice, přičemž preference byla dána modelům Lenovo ThinkPad P16 Gen 2 a Lenovo ThinkPad P16s Gen 2. Níže se pojďme podrobněji podívat na jednotlivé modely.

Pracovní stanice Lenovo ThinkStation PX

Tato stanice bude klíčovým nástrojem pro VUT při testování a vývoji automobilových technologií, včetně simulací chování vozidel a analýzy dat z kamer a lidarů. Konfigurace dodaného zařízení:

  • 2x procesory Intel Xeon Gold 5420+, optimalizované pro náročné výpočetní úlohy a multitasking
  • 2×2 TB SSD úložiště a 2x6TB HDD s otáčkami 7200 RPM pro rozsáhlé úložné kapacity
  • 2x Grafická karta NVIDIA RTX A5000 s 24GB GDDR6 pamětí pro nejvyšší grafický výkon
  • 1 024 GB RAM DDR5 4800MHz ECC Registered pro obrovskou paměťovou kapacitu
  • LAN 10G PCIE síťová karta pro ultrarychlé síťové připojení