Novinky z ISC18

Ani letos jsme nechyběli na tradiční konferenci ISC18 věnované oblasti High Performance Computing (HPC), tedy především superpočítačům a souvisejícím technologiím. Během doprovodného programu se naši specialisté účastnili několika seminářů, workshopů a schůzek se stávajícími i potenciálními dodavateli HPC technologií.


Konference ISC18

Konference ISC18 se zaměřuje na HPC technologie a dává příležitosti k navázání kontaktů s firmami a potenciálními zákazníky, kteří se v dané problematice pohybují. Tento rok se konala 24. – 28. června ve Frankfurtu v Německu s rekordní návštěvností 3200 účastníků z 60 různých zemí.  Byl to již 33. ročník této konference. To ji činí nejstarší HPC konferencí a zároveň patří i mezi největší HPC konference v Evropě. Naši specialisté tak měli možnost dozvědět se nejaktuálnější zprávy ze světa superpočítačů.

NVIDIA DGX-2 na ISC18

NVIDIA DGX-2

Co dnes frčí v HPC?

Jedním s často skloňovaných slov byla na letošní konferenci ISC18 hyperkonvergence výpočetních clusterů. Výpočetní uzly jsou osazeny rychlými SSD disky s NVMe rozhraním a disková kapacita je tak rozprostřena přes všechny výpočetní uzly spojena dohromady vhodným file systémem (viděli jsme ukázky novinek z IBM GPFS — dnes Spectrum Scale, nebo BeeGFS), který využívá technologii NVMe over Fabric. Tyto úvahy nás samotné napadly již před několika lety v souvislosti s otázkou, zda mít výpočetní uzly clusteru s interními disky a využít tak agregovanou výkonnost/propustnost interních řadičů disků každého uzlu, nebo mít výpočetní uzly bez disků (s nahráním operačního systému po síti). S rozvojem rychlých rozhraních pro připojení NVMe a vylepšeních v oblasti SdS (Software defined storage) by němelo rozvoji hyperkonvergovaných výpočetních clusterů stát nic cestě. Určitě tyto technologie v nejbližší době otestujeme…

NVIDIA vládne světu

Dalším všudy přítomným tématem ISC18 bylo vše kolem učení strojů (machine learning), které dává oblasti superpočítání další impulz. V této oblasti letos jednoznačně dominovala NVDIA. Na svém stánku byl poprvé k vidění aktuálně nejvýkonnější superpočítač pro učení strojů na světě o výkonu 2 PetaFLOPsů — NVIDIA DGX-2. A grafické akcelerátory NVIDIA byly k vidění i na stáncích výrobců serverů. Vždyť právě NVIDIA karty Tesla (P100 nebo aktuálně nejvýkonnější V100) jsou hnacím motorem růstu výkonnosti serverů — např. v benchmarku LinPack, který stále slouží k porovnávání výkonnosti nejrychlejších superpočítačů na světě TOP500.

TOP500

IBM Summit supercomputer

IBM superpočítač Summit

A právě konference ISC je jedním ze dvou míst (vedle listopadové SC konference v USA), kde se pravidelně každý rok žebříček TOP500 aktualizuje — letos již po padesáté první a slaví tak 25 let své existence. Aktuálně nejvýkonnějším počítačem na světě je Summit, postavený společností IBM v Oak Ridge National Laboratory ve Spojených státech amerických. Základem Summitu je server IBM Power System AC922 s procesory POWER9 (22 jader, 3.07GHz) vybavený akcelerátory NVIDIA Volta GV100. Jeden server IBM AC922 máme u nás k dispozici na otestování HPC aplikací a aplikací pro strojové učení a AI. Výkon superpočítače summit dosahuje 93 PetaFLOPs (milión miliard operací v plovoucí čárce za sekundu) a přiblížil se tak 1/10 magického ExaFLOPsu, k jehož vývoji se upínají všechny světové superpočítačové velmoci a společnosti.