Kapka krve pro život

Již se pomalu stává v naší firmě pěknou tradicí, že pomáháme druhým vlastní krví. Proto jsme se rozhodli po roce opět jít darovat krev a takto společně pomoci již podruhé v řadě.


Před darováním

Z brněnské pobočky nás bylo pět odhodlaných k průchodu všemi třemi fázemi (vstupní dotazník, vyšetření vzorku krve, rozhovor s lékařem) až k samotnému odběru. Někteří byli poprvé, ale v doprovodu ostřílených dárců – kolegů – kteří je podpořili, se nemuseli ničeho obávat. Díky vlídnému personálu a příjemnému prostředí, které nepůsobilo vůbec jako nemocniční, bylo vše hned snadnější.

Mezi dárci se našli i naši zahraniční kolegové ze Slovenska. Ti si však nejprve museli vyřídit na pobočce pojišťovny doklad o pojištění v ČR, protože bez českého rodného čísla by je k odběru nepustili. Naštěstí to nebyla žádná složitá procedura.

Nikdo nic nechtěl podcenit, a tak již několik dní před samotným odběrem bylo třeba dodržovat doporučenou životosprávu:

  • nejíst příliš tučná a přepálená jídla,
  • dodržovat pitný režim (cca 2 l tekutin za den),
  • nepít alkohol,
  • v den odběru lehká snídaně a dostatek tekutin.

Průběh darování

První krok, který nás v transfuzní stanici čekal, bylo vyplnění dotazníku, který prověřuje předpoklady dárce (aktuální zdravotní problémy, užívané léky, cesty do zahraničí aj.) Jakmile jsme dotazník vyplnili a odevzdali s potřebnými osobními doklady na evidenci, postoupili jsme dále. V registru evidují každého dárce pro případ, že by hrozil krevní bance nedostatek zásob krve určité krevní skupiny. V takovém případě vhodné dárce telefonicky kontaktují a zvou k odběru.

Dalším krokem byl kontrolní odběr vzorku krve, který expresně putoval do laboratoře. Bohužel po rozboru krevního obrazu a následném posouzení lékařem zde pro některé cesta skončila. Důvodem byl například nedostatek hemoglobinu nebo přítomnost velkého množství bílých krvinek. Nešlo o trvalé vyřazení z databáze, takže po dvouměsíčním doplnění potřebných vitamínů apod. je možné k odběrům krve znovu přijít.

Ostatní dárci, posilněni rohlíkem a čajem, ulehli již na odběrová lehátka a zdravotní sestra provedla samotný odběr. Během deseti minut musí být odebráno 450ml krve. Po tomto čase se krev začíná srážet a nelze dále použít. Naštěstí nám krev tekla a tak bylo potřebné množství odebráno během 5-7 minut. Po odběru následoval jen odpočinek a občerstvení v hale transfuzní stanice. Na závěr jsme ještě dostali potvrzení pro zaměstnavatele (dárce má nárok na den volna a slevu na dani) a pro pojišťovnu (některé pojišťovny přispívají dárcům krve na vitamíny či relaxační aktivity).

Služby a prostředí Transfuzního a tkáňového oddělení Fakultní nemocnice Brno byly velmi nadstandartní, tudíž nikdo nemusí mít obavy z ničeho nepříjemného a může se vypravit pomoci a darovat krev.

Více informací o dárcovství krve naleznete na jednotlivých stránkách transfuzních center – například námi navštěvovaná: