Pomáháme vlastní krví

Chtěli jsme udělat dobrý skutek a pomoci. Tak jsme se rozhodli, že jako firma půjdeme hromadně darovat krev. Krve je málo a je to nenahraditelná tekutina, kterou nemocnice potřebují pro záchranu lidských životů, proto se každá kapka počítá.


Do této akce se zapojili zaměstnanci ze všech tří našich poboček a v průběhu jednoho měsíce navštívili transfuzní oddělení v Praze, Zlíně i v Brně. Celkem nás vyrazilo osm, abychom podpořit dobrou věc. Kromě ostřílených dárců se našli i tací kolegové, kteří si užili svou premiéru a stali se hrdými provodárci.  Sami by se možná neodvážili, ale s podporou týmu překonali svůj strach i ostych.  A nakonec kromě toho, že jsme udělali dobrou věc, tak to byla i zábava. Darování krve nebolí a třeba zrovna naše krev někomu pomůže. A člověk nikdy neví, kdy on sám bude potřebovat krev a jiný dárce mu tím zachrání život.

Krev mohou darovat lidé ve věku 18 až 65 let, kteří jsou zdraví a váží nejméně 50 kg. Nejpočetnější jsou v České republice lidé s krevní skupinou A, nejméně obvyklá je skupina AB. Univerzálně může posloužit krev lidí se skupinou 0. Pokud svou krevní skupinu neznáte, ničemu to nevadí, v nemocnici si jí zjistí. Před každým odběrem je dárce podroben nejprve vyplnění dotazníku, kde se zjišťují nedávné nemoci, úrazy, užívané léky,  ale také se doptávají na poslední návštěvu zahraničí nebo různé rizikové chování. Pokud dárce nemá žádné překážky, přichází na řadu zkušební odběr. Dělá se u každého a pokaždé – jak u prvodárců, tak u zasloužilých návštěvníků transfuzních stanic. Výsledky vyšetření putují do ordinace, kam si vzápětí zvou jednoho dárce za druhým, aby mu přítomný doktor změřil tlak a prohlédl si krevní obraz, zda je v pořádku. Když ve výsledcích nejsou žádné nesrovnalosti, dárce čeká jenom občerstvit se rohlíkem s čajem a následuje samotný odběr.

Je pravda, že vlastní odběrová jehla je asi 3x silnější než ta ze zkušebních odběrů, ale opravdu to jen trochu štípne. Nic víc. Takový „ukopnutý palec“ na noze bolí mnohonásobně víc.  Následný odběr už jde velmi rychle. Do deseti minut se musí odebrat minimálně 400 ml krve jinak krev nelze použít, proto je důležité 12 hodin před odběrem pít dostatečné množství tekutin, aby krev pěkně tekla. Poté už dojde jenom k ošetření vpichu a doporučení zůstat 30 minut v hale, kdyby se náhodou někomu udělalo nevolno. Jakožto dárce krve má člověk nárok na den volna ze zaměstnání, takže po odběru může v klidu vyrazit domů a zbytek dne odpočívat.

Darování krve má i jiné výhody než jenom dobrý pocit z pomoci druhým.

  • Kontrola zdravotního stavu – při každém odběru je podrobně vyšetřena Vaše krev a v případě nějaké odchylky Vás ihned informují
  • Pracovní volno – v den odběru má dárce nárok na 1 den pracovního volna s náhradou mzdy ve 100 % výši
  • Odpočet ze základu daně – poplatník si může ze základu daně odečíst za každý jeden odběr 3000 Kč
  • Výhody u zdravotních pojišťoven – různé zdravotní pojišťovny navíc podporují dárce krve dalšími benefity (např. VZP až 1000 Kč na masáže, saunu, vitamíny nebo jiné rekondiční aktivity)
  • Zjištění krevní skupiny – pokud náhodou neznáte svou krevní skupinu, tak zde jí zjistíte zadarmo (jinak tento test vyjde na několik set korun)

Více informací o dárcovství krve naleznete na jednotlivých stránkách transfuzních center – například námi navštívené: