Architektura Hopper a další novinky z NVIDIA GTC22

31. 3. 2022

Jako již tradičně, i na jarní NVIDIA GPU Technology Conference 2022 jsme dávali pozor a nyní vám přinášíme přehled toho nejzajímavějšího, co bylo představeno během virtuálních prezentací. Asi tou nejzásadnější novinkou bylo oznámení nové architektury Hopper a GPU akcelerátoru H100, který je na ní postavený. Co je na nové generaci přelomového a v jakých dalších systémech bude využita, se dozvíte v článku níže.

Architektura NVIDIA Hopper

Nově oznámená architektura Hopper přináší mnoho vylepšení ve srovnání s předchozí generací Ampere. Na čip GH100 se pomocí špičkového výrobního procesu TSMC 4N (vylepšená 4nm technologie) podařilo dostat více než 80 miliard tranzistorů a zároveň ho vybavit i extrémně rychlou HBM3 pamětí s propustností 3 terabyty za vteřinu.

Hopper nabídne hned několik zajímavých inovací, ať už se jedná o tzv. Confidential Computing, který ochrání data i kód před úniky či narušením zvenku nebo vylepšení výkonnosti výpočtů u transformer modelů či funkcionalitu DPX Instructions pro urchlení a větší efektivitu dynamického programování. A samozřejmě je nový čip vylepšený i o podporu 4. generace NVLinku či páté generace rozhraní PCI Express (PCIe Gen5).