30 let značky ThinkPad: Jistota, na kterou se můžete spolehnout

5.10.2022

Značka ThinkPad letos slaví neuvěřitelných 30 let. Za uplynulá tři desetiletí si na trhu vydobyla pevné postavení a mimořádnou popularitu. A jakkoliv vypadá konzervativně, nikdy se nebála zásadních inovací. Přinášíme Vám přehled těch nejvýznamnějších milníků z historie značky.

První notebook ThinkPad

První model ThinkPadu představila společnost IBM v říjnu 1992. Premiérová řada nesla označení 700 a byla na první pohled unikátní. Pětadvacetimegahertzový procesor spolu se čtyřmi nebo osmi megabajty operační paměti a k tomu obrovský 120 megabajtový disk. A k tomu obrazovka s 256 barvami(!) o úhlopříčce 10,4 palce a rozlišením 640 × 480 bodů. Dnes nám to přijde úsměvné, ale tehdy to bylo na přenosné zařízení naprosto bez nadsázky impozantní.

První ThinkPady designově nikterak nevybočovaly z tehdejších norem, ale měli jednu zásadní věc, která je  odlišila už na první pohled. Tou byl revoluční Trackpoint – ta rudá kulička uprostřed tmavé klávesnice, která nahrazovala myš a vládla notebookům po dlouhé roky, než ji začala vytlačovat dnes známější plocha touchpadu. Dnes je to jeden ze symbolů značky a stále velmi praktický ovládací prvek, který přijde vhod.

ThikPad 700C

ThikPad 700C