Milan Štefánik: Profesionální práci nám pomáhají zajistit produkty Lenovo


Společnost Allegro Group provozující portál Aukro.cz využívá náš expresní servis na produkty Lenovo a spolupracuje s námi již od roku 2006. Rozhovor s jejím IT manažerem vyšel v Reseller Magazine OnLine, zdroj: DCD Publishing

Společnost Allegro Group CZ, která v České republice provozuje mimo jiné největší český obchodní portál Aukro.cz, patří do skupiny globální e-commerce korporace Naspers. S několika desítkami zaměstnanců je v současné době nejviditelnějším brandem Allegro Group portál Aukro, který na českém trhu funguje už třináct let, má více než 3,8 milionů registrovaných uživatelů a patří mezi nejnavštěvovanější komerční weby českého internetu. Od svého vzniku v roce 2003 používají zaměstnanci Aukra počítače a notebooky značky Lenovo. Milan Štefánik, IT manažer, nám prozradil, co dělá pro to, aby u nich IT fungovalo na jedničku.

Jak dlouho jste IT manažerem Aukra?

Do Aukra jsem se dostal již v roce 2007, IT manažerem jsem se stal až v roce 2011, takže už pátým rokem.

Co vás na vaší práci nejvíce baví?

Baví mě na ní úplně všechno, protože obor IT je zároveň můj největší koníček. Pilně studuji novinky a navštěvuji i odborná školení, například v počítačové škole Gopas.

Allegro Group CZ v kostce:

• Počet zaměstnanců: více než 70
• Počet počítačů: 82
• Počet tabletů: 1

Jaké máte jako IT manažer vlastně povinnosti? Staráte se třeba o výběr počítačů pro každého jednotlivého pracovníka?

Protože spadáme do mezinárodní skupiny, tak mám na starosti českou a slovenskou pobočku. Hlavní náplní mé práce je hladké fungování IT oddělení a jeho pracovníků. Co se výběrů počítačů týká, tak máme nastavené standardy, podle kterých stroje vybíráme.

Proč jste si jako dodavatele počítačů a IT technologií vybrali právě Lenovo? Jde o tradici?

V Aukru máme dlouhodobě pozitivní zkušenosti s produkty Lenovo. Začínali jsme používat Lenovo již v roce 2006. Ke značce Lenovo nás přivedla společnost M Computers, se kterou spolupracujeme dodnes.

Milan Štefánik, IT manažer v Allegro Group CZ

Milan Štefánik, IT manažer v Allegro Group CZ


Můžete nám prozradit, jaké standardy musí počítače pro Allegro Group splňovat?

Základem je mít zařízení kompatibilní s našimi dekódovacími nástroji. Hodně populární jsou u nás modely řady X, které jsou malé, lehké a dobře se přenáší. Hodně dáme i na odolnost. Snažíme se tedy jít cestou business třídy počítačů.

Samozřejmě se najdou výjimky, jako jsou třeba analytici, kteří žádají větší displej a numerickou klávesnici, takže tam je to trochu složitější.

Rozumím dobře, že opouštíte klasické PC a pořizujete hlavně notebooky?

Je to pravda, snažíme se pořizovat notebooky všem – je to opravdu lepší. Pořizujeme je i těm, jejichž práce nevyžaduje přesuny a cestování.

Co vlastně na těch počítačích běží? Co vaše společnost dělá a k čemu IT využívá?

Pod hlavičkou Allegro Group provozuje naše společnost v České republice největší obchodní portál Aukro.cz a další online služby. IT infrastruktura, pro kterou využíváme produkty a služby značky Lenovo, slouží hlavně pro zabezpečení IT potřeb našich zaměstnanců a k propojení s centrálními týmy v zahraničí. Konkrétně používáme produkty Lenovo především jako stanice pro naše zaměstnance, na kterých běží Microsoft operační systémy, MS Office a další běžný software nezbytný ke každodenní práci.

Využíváte rozšířené služby a speciální software?

Využíváme expresní servisní služby společnosti Lenovo, které nám lokálně poskytuje firma M Computers, zejména On-Site servis produktů Lenovo Think. Pokud jde o speciální software Lenova, máme zkušenost s diagnostickými nástroji dostupnými na stránkách Lenovo, správou hesel, zabezpečením otiskem prstů.

Už jste řešili nějaké závady a využili jste možností Lenovo Services?

Ano, nejčastější závady jsou problémy s pevnými disky, ventilátory nebo LCD.

Kdybyste měl jmenovat nějakou vychytávku, kterou vás notebooky Lenovo zaujaly, co by to bylo?

Asi je to jen detail, ale jsem nadšený z možností hardwarového šifrování harddisků, kdy je možné nastavit zvlášť heslo pro uživatele i administrátora, což konkurence nenabízí. Další vychytávkou je skvělá konstrukce, díky které Lenovo notebooky i při velké zátěži „nefuní“. Je to detail, ale pro mnoho lidí naprosto zásadní.

A co servery? Lenovo nedávno koupilo divizi x86 serverů od společnosti IBM. Nepřemýšleli jste o jejich nákupu?

Zatím ne. Ale pokud budou mít servis zajištěný stejným způsobem jako notebooky, mohla by to být zajímavá volba.