Daruj krev a daruješ život

Již třetím rokem zaměstnanci M Computers darovali jednu z nejcennějších součástí k záchraně lidského života – krev.


Krev hraje v medicíně nezastupitelnou roli, kdy nouze o ni je přítomna ve všech jejich skupinách. Jejím darováním tak chceme pomoci těm, kteří podstupují nejen složité operace, ale i dalším, pro něž je krevní transfúze životně důležitá.

Darovat jsme se snažili na všech frontách, a tak i kolegové z pražské pobočky se vydali do tamějšího Ústavu hematologie a krevní transfúze v Praze. Pravidelnému dárci, kolegovi Plodíkovi, byla za jeho věnování krve udělena Českým červeným křížem bronzová medaile prof. MUDr. Jana Jánského. Toto ocenění je uděleno dárcům při desátém odběru krve. Zaměstnanci brněnské pobočky pak tento rok navštívili ve dvou skupinách Transfuzní a tkáňové oddělení v Brně. Jelikož se již většina neřadí mezi prvodárce, věděli okolnosti přípravy před samotným odběrem, tj. jak tělo připravit na úbytek krve.

Před samotným odběrem je velmi důležité zamezit konzumaci alkoholu v posledních 24 hod., dále v předvečer dne darování nejíst tučná jídla a ráno pak vypít minimálně půl litru vody. Důležitá jsou pro dárce také dlouhodobá kritéria:

  • jste muž nebo žena ve věku 18-65let
  • když stojíte na váze, ukazuje více než 50kg,
  • nemáte za sebou žloutenku typu B ani C

Z hlediska vašeho aktuálního zdravotního stavu:

  • jste bez příznaků nemoci či nachlazení,
  • v posledním týdnu vám nevytrhli zub,
  • nemáte tetování nebo piercing méně než půl roku

Nevhodnými dárci, resp. nevhodnými dárkyněmi, jsou dále pak těhotné ženy.

Naše krev pomůže lidem při operacích, po dopravní nehodě nebo vážném úrazu. Darováním krve se rozhoduje i o životě nemocným rakovinou – během terapie, jsou pacientům podávány léky vyrobené z krve a plazmy. Výhodou pro dárce je vyšetření krve zdarma, slevy na dani, v den odběru pracovní volno, ale hlavní odměnou je pocit z dobrého skutku.