VYRAZILI JSME ZA KULTUROU

14. 10. 2021

Už se u nás stala tradicí akce pořádaná jako poděkování za spolupráci našem obchodním partnerům – znova jsme zorganizovali kulturní večer a vyrazili jsme do divadla!

Divadelní večer s M Computers

Minulý rok se uskutečnil první ročník divadla s M Computers s obchodními partnery z Prahy a jejího okolí. Tato již tradiční akce se bohužel v roce 2020 v brněnské variaci nemohla vzhledem k epidemiologické situaci uskutečnit, ale letos se nám podařilo tento jedinečný zážitek uskutečnit, jak v Praze, tak i v Brně.

V rámci našich hostů z Prahy a jejího okolí, jsme i tento rok zavítali do Divadla v Celetné. Měli jsme zde možnost shlédnout představení Cyrano, kde hlavní postavu ztvárnil Martin Hofmann.

Brněnská akce divadla s obchodními partnery se i tentokrát uskutečnila v Městském divadle Brno. Minulý ročník jsme navštívili hudební scénu, kde jsme si užili proslulý muzikál Mamma Mia! Na letošní akci jsme se rozhodli pro činoherní scénu, kde jsme se zúčastnili divadelního ztvárnění mysteriózního thrilleru dle románu Miloše Urbana Santiniho jazyk.

Hodili jsme se do gala

Cyrano v podání Martina Hofmanna

Cyrano

„Svůj širák odhazuji v dáli a s grácií… Jak známo, velký nos velkého ducha značí…“ 

Divadelní inscenace Cyrano v podání Divadla v Celetné vznikla dle knižní předlohy Cyrano de Bergerac napsané významným francouzským dramatikem a básníkem Edmondem Rostandem.

Toto veršované divadelní drama je inspirované skutečnou osobou Hectora-Saviniena de Cyrano, což byl spisovatel, který čerpal z poutavého historického rámce Francie 17. století. Postava Cyrana je v divadelní hře podána jako neohrožený gaskoňský šermíř a zároveň brilantní básník. Je však beznadějně zamilován do své sestřenice Roxany, ale nejen kvůli svému velkému nosu jí své city nikdy nevyznal.

Santiniho jazyk

Mysteriózní příběh představuje divadelní hra Santiniho jazyk, která vznikla také z knižní předlohy, a to dle stejnojmenného románu českého spisovatele Miloše Urbana.

Dějem provází hlavní postava Martin Urmann, který dostane ve své firmě nečekaný úkol: objevit univerzální větu, reklamní slogan, který by fungoval za všech okolností a dokázal prodat cokoli. Urmann uvěří – pod vlivem setkání s tajemnou dívkou, která čte v metru knihu o světcích, hvězdách a kostelích – že tuto větu lze najít jako zašifrovaný vzkaz v geniálních stavbách barokního architekta Jana Blažeje Santiniho. Netuší ovšem, že jeho pátrání bude lemováno bizarními vraždami, tajuplnými vzkazy z minulosti a prazvláštní milostnou zápletkou…

Martin Urmann a Kněz Binder v podání Dušana Vitázka a Rastislva Gajdoše